2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk: Almanya Litvanya’ya asker konuşlandırdı

Almanya, Litvanya’ya Asker Konuşlandırdı!

Almanya Federal Başbakanı Friedrich Merz ve Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkelerinin NATO’nun doğu kanadını koruma amacıyla Litvanya’ya konuşlandırdığı tugayın bugün itibarıyla resmen göreve başlaması dolayısıyla başkent Vilnius’a ziyarette bulundu. Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile yaptığı ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Merz, “Almanya ve ortaklarının NATO topraklarını savunmaya kararlı olduğunu” söyledi. Merz, “Ortaklarımız ile birlikte ittifak topraklarını her türlü saldırganlığa karşı savunmaya kararlıyız. Baltık müttefiklerimizin güvenliği bizim de güvenliğimizdir” diye konuştu.

ABD’nin Kararı

Almanya Başbakanı Merz, konuşmasında Avrupa’nın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve savunma sanayiinin genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti. Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Merz, barış çabalarına işaret ederek “Ne zaman mümkün olursa ABD ile aynı takımda oynamaya hazırız” diye konuştu. Ayrıca, mevcut durumda ABD’nin Avrupa’daki güçlerini çekmek istediğine dair bir emare olmadığını aktardı.

Asker Sayısı Artacak

Almanya, NATO’nun doğu kanadını koruma amacıyla Litvanya’ya konuşlandırdığı tugay bugün resmen göreve başlıyor. Tugaydaki asker sayısı 2027 yılı sonuna kadar 5 bine çıkaracak. Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Savunma Bakanı Boris Pistorius’un bugün Litvanya’daki Alman birliğine yapacağı ziyaretle resmen görevine başlayan tugaydaki asker sayısı ilk aşamada 400’den 500’e çıkartılacak. 2026 yılı ortasına kadar tugayda görev yapacak personel sayısının 2 bine, 2027 yılı sonuna kadar da 5 bine çıkarılması planlanıyor.

  • Tugayın oluşumunun altyapısını hazırlamak için 1 Nisan 2024’te küçük bir askeri birlik Litvanya’ya gitmişti.
  • Rusya-Ukrayna savaşının ardından Almanya, NATO’nun doğu kanadını korumak amacıyla Litvanya’ya asker konuşlandıran ilk ülke oldu.

Alman Askerler Litvanya’da

İmzalanan anlaşmaya göre tugay, yaklaşık 2 bin ağır silahla donatılmış 4 bin 800 askeri personel ve 200 kadar sivil personelden oluşacak. Personel ailelerinin kalabilmesi için konutlar ve sosyal tesisler inşa edilecek. Yeni tugayın aylık maliyetinin de 30 milyon euro olması bekleniyor. Alman Savunma Bakanı Pistorius, “Almanya Federal Cumhuriyeti olarak, NATO üyesi bir devlet ve Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak, doğu kanadının korunması için çalışma sorumluluğumuzu ve yükümlülüğümüzü açıkça kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

MHP’den dikkat çeken ‘KHK’ mesajı!

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Meclis’e sunulması beklenen yeni infaz düzenlemesinde KHK mağdurlarının da kapsama alınması gerektiğini söyledi.

İsrail Gazze’deki Avde Hastanesi’nin ilaç deposunu vurdu

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Avde Hastanesi’nin ilaç deposunu hedef aldığı ve çıkan yangının hala sürdüğü bildirildi.

Kuzey Kore’de savaş gemisi suya indirilirken kızağından düştü

Kuzey Kore’de savaş gemisi suya indirilirken kızağından düştü

İmamoğlu’dan ‘terörsüz Türkiye’ mesajı: Tüm partilerin katılımıyla ‘Terörsüz ve Demokratik Türkiye Komisyonu’ kurulmalı

İmamoğlu’dan ‘terörsüz Türkiye’ mesajı: Tüm partilerin katılımıyla ‘Terörsüz ve Demokratik Türkiye Komisyonu’ kurulmalı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani AB Yüksek Temsilcisi Kallas ile görüştü

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

CHP’li Sarıbal: Büyükşehir belediyelerinin hal denetim yetkisinin Ticaret Bakanlığı’na devredilmesi açık bir yetki gasbıdır

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, büyükşehir belediyelerinin hal denetim yetkisinin Ticaret Bakanlığı’na devredilmesine yönelik hazırlanan düzenlemeye ilişkin “Bu yasa, küçük üreticiyi sistem dışına atacak. Hal esnafını itibarsızlaştıracak. Belediyeleri işlevsizleştirecek. Tarlayı açık cezaevine çevirecek. Bu düzenleme üreticiyi zincire vuran yeni bir ekonomik darbedir” dedi.