29 Ocak: Batı Trakya Türklerinin Hak Mücadelesi

Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak Mücadelesi: Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu Açıkladı

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin uzun yıllardır ihlal edilmiş vatandaşlık haklarını geri talep etmek amacıyla 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de toplandıklarını ve bu tarihin hak mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Hüseyinoğlu, temel vatandaşlık haklarının iade edilmesini ve etnik Türk kimliği inkarının son bulmasını isteyen Batı Trakya Türklerinin, 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de başlattıkları mücadeleyle bu tarihin “Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” ilan edildiğini aktardı.

Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988 tarihinin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Hüseyinoğlu, bu tarihte 10 binden fazla Batı Trakya Türk Müslüman azınlığı mensubunun bir araya gelerek Yunanistan’ın uyguladığı baskı politikalarını protesto ettiklerini belirtti.

29 Ocak 1988’in ikinci yıl dönümünde, Gümülcine’de Türklere ait iş yerlerine yönelik ırkçı saldırıların yaşandığını hatırlatan Hüseyinoğlu, 300’e yakın iş yerinin talan edildiğini ve şehir merkezinde vandalizm ve şiddet olaylarının gerçekleştiğini ifade etti.

Hüseyinoğlu, yaşanan olaylar sonucunda Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik politika değişikliğine gittiğini belirtirken, azınlık hakları konusunda yaşanan sorunların halen devam ettiğini vurguladı.

Batı Trakya Türklerinin Yunanistan’da farklı hak gasplarına maruz kaldığını belirten Hüseyinoğlu, Batı Trakya Türklerinin haklarını elde etmek için büyük mücadele verdiklerini ve 29 Ocak 1988’de topladıkları temel isteklerle eşitlik ilkesi çerçevesinde haklarını aradıklarını söyledi.

Son olarak, Hüseyinoğlu, Batı Trakya’nın Meriç, Rodop ve İskeçe bölgelerinden oluştuğunu ve bu bölgelerde yaklaşık 150 bin Türk’ün yaşadığını belirtti.

Related Posts

CHP’li isimden ‘Yenidoğan Çetesi’ açıklaması: ‘Bakan Memişoğlu bu durumun sorumlusudur!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “Yenidoğan Çetesi” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu dava AKP’nin ‘Sağlıkta Dönüşüm’ denilerek yıllardır uygulanan piyasacı politikalarının sonucu, kamu bütçesini yağmalama amaçlı denetimsizlik düzeninin insan hayatını nasıl hiçe saydığını ortaya koyan bir ibret vesikasıdır” dedi.

Almanya’da kuraklık alarmı: Dereden su alana, 10 bin Euro ceza

Tün ülkede suyun tasarruflu kullanılması çağırısı yapıldı. Kuraklık özellikle Doğu Almanya’yı olumsuz etkiliyor.

ABD’de Demokrat Kongre üyesinden İsrail’e tepki: ‘Açlığı silah olarak kullanmasına öfkeliyiz’

ABD Kongre üyesi Demokrat Rashida Tlaib, Başkan Donald Trump yönetimine yazdığı mektupta, İsrail’in Gazze’deki insani yardım ablukasının durdurulması çağrısı yaptı. Mektupta, nüfusun tamamının kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilerek bunun, hem ABD hukukunun hem de uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunun altı çizildi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

BBP’den Perinçek’e ‘Madımak’ tepkisi

BBP Genel Sekreteri Ahmet Yelis, Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in katıldığı bir televizyon kanalında Madımak Katliamı ile partilerinin ilişkilendirilmesine tepki gösterdi.

Flash TV’nin yeni patronu olduğu iddia edilen MHP’liden açıklama geldi

Flash TV’nin Eski MHP Milletvekili Arzu Erdem tarafından satın alındığı iddia edilmişti. Konuyla ilgili Erdem’den açıklama geldi.