Emekli olduktan sonra çalışınca emekli maaşı düşer mi?

Türkiye’de Emekli Olanlar, Çalışmaya Devam Ediyor: İşte Detaylar

Türkiye’de emekli olan ancak emekli aylığı ile geçinemeyen 2 milyondan fazla kişi, çalışmaya devam ediyor. Emekliler, hem hak kaybı yaşamamak hem de geçimlerini sağlamak için çeşitli formüller arıyorlar.

Geçtiğimiz yıl 2024 ile 2025 yılı arasında yaşanan yüzde 30-31’lik farktan etkilenmemek için binlerce kişi emekli olurken, birçoğu emekli olduktan sonra dahi çalışmaya devam etti. Ancak yeni sorular da beraberinde getirmeye başladı. Çalışarak emekli olanlar, emekli aylıklarının düşüp düşmeyeceği konusunda endişeli.

Ahmet Kıvanç, konunun uzmanlarından biri olarak, emekli aylıkları ile ilgili detayları Habertürk’te paylaştı. Bir okurunun emeklilik süreciyle ilgili sorusunu yanıtlarken, “15 Ocak 2025’ten önce emekli olup tekrar çalışmaya başlayan bir kişi, aylıkta düşüş yaşamadan 9.500 TL ek gelire sahip olabilir” dedi. Ayrıca, emekli aylıklarının 2025 yılındaki düşüşünden etkilenmemek için erken başvurunun önemine dikkat çekti.

Geç Emeklilik Durumunda Yaşanabilecek Kayıplar

Başka bir okurunun, sigorta giriş tarihinden sonra emekli olması durumunda aylık miktarının düşüp düşmeyeceği sorusuna Kıvanç, net bir yanıt veremeyeceğini belirtti. Ancak hükümetin enflasyon ve büyüme hedeflerine göre, beş yıl çalıştıktan sonra 2024 yılındaki aylık seviyesine ulaşmanın mümkün olabileceğini söyledi. Eğer 2026 yılında emekli olunursa, yaşanacak kaybın bir kısmının telafi edilebileceğini belirtti. Ayrıca, emekli aylığı bağlatmayıp çalışmaya devam etmenin de maliyeti olduğunu vurgulayarak, “Emekli aylığını alarak çalışmaya devam etmek daha avantajlı olabilir” dedi.

Pirim Günü Eksik Olanların Durumu

1988 yılında sigorta girişi yapmış ancak prim günü eksik olan bir kişinin emeklilik sürecini değerlendiren Kıvanç, “Prim gününüz 3600’den fazla ise 58 yaşında emekli olabilirsiniz. Ya da 5225 veya 5300 prim gününü tamamlayarak normal emeklilik hakkı elde edebilirsiniz” açıklamasında bulundu. Eksik günlerin doğum borçlanması veya isteğe bağlı sigorta primi ile tamamlanabileceğini belirtti.

Related Posts

Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hizmete alındığı 2009’dan bu yana yüksek hızlı tren (YHT) hatlarında taşınan yolcu sayısının 100 milyonu geçtiğini bildirdi.

Müsavat Dervişoğlu: Memura ve emekliye yapılan zam sadaka hükmünde

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre şekillenen memur ve emekli zammında sert tepki gösterdi.

6 aylık enflasyon farkı netleşti: Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu

6 aylık enflasyon farkı netleşti: Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu

Bakan Bayraktar: TP ve maden şirketimizden oluşan bir heyeti, Angola’ya göndereceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu ay içerisinde hiç gecikmeden Türkiye Petrolleri’nden ve yine maden şirketimizden oluşan bir heyeti, Angola’ya göndereceğiz” dedi.

İstanbul’da Haziran ayında en çok kiraz pahalandı

İstanbul’da Haziran ayında kiraz yüzde 44,29 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Karpuz ise yüzde 31,51 gerileme göstererek fiyatı en fazla azalan ürün oldu.

Gayrimenkul sektörünün önemli isimlerindendi: Fİ Yapı’nın iflası resmen açıklandı

Gayrimenkul sektörünün önemli şirketleri arasına giren Fİ Yapı’nın iflası resmen açıklandı. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararına şirketin itiraz edeceği belirtildi.