IEA Başkanı Birol’dan temiz enerji teknolojileri için uyarı

Enerji Güvenliğinin Geleceği Zirvesi Londra’da Başladı

IEA ve İngiliz hükümeti tarafından Londra’da düzenlenen “Enerji Güvenliğinin Geleceği Zirvesi” açılış konuşmalarıyla başladı. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, enerji güvenliğinin ülkeler için hala önemli bir gündem maddesi olduğunu vurguladı.

Birol, petrol ve gaz arzında “geleneksel risklerin” devam ettiğini belirterek, özellikle salgın döneminde petrol piyasalarını etkileyen ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi olaylarda Avrupa’nın gaz piyasalarını etkileyen risklerin olduğuna dikkat çekti.

Enerji sektöründe yeni bir güvenlik zorluğu belirmeye başladığını söyleyen Birol, son yıllarda temiz enerji teknolojilerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Dünya genelinde kurulan yeni tesislerin büyük çoğunluğunun temiz enerji kaynakları olduğunu belirterek, ulaşım sektöründe elektrikli araç sayısının arttığını vurguladı.

Kritik minerallerin üretimi, işlenmesi ve imalatının yoğunlaştığı bölgelerin riskli olduğunu belirten Birol, bu durumun geleneksel enerji güvenliği risklerine ilave olarak yeni bir enerji güvenliği zorluğu oluşturduğunu ifade etti.

Birol, enerji güvenliği risklerine karşı alınabilecek önemli üç adımın enerji kaynakları ve güzergahlarının çeşitlendirilmesi, sektörde öngörülebilirlik oluşturulması ve işbirliği sağlanması olduğunu söyledi. “Hiçbir ülke tek başına bir ada değil. Tüm dünya enerji güvenliğine ancak işbirliği ile kalıcı çözümler geliştirebilir” dedi.

İngiltere’den 300 Milyon Sterlinlik Yeni Yatırım Planı

İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband, uluslararası işbirliğinin enerji güvenliği için önemine değinerek konuşmasına başladı. Miliband, enerji güvenliği olmadan uluslararası güvenlik ve ekonomik güvenliğin sağlanamayacağını söyledi.

İngiliz hükümeti, enerji güvenliğine yönelik riskleri azaltmak adına deniz üstü rüzgar enerjisi tedarik zincirlerine 300 milyon sterlinlik yatırım yapacağını duyurdu. Enerji Güvenliğinin Geleceği Zirvesi, yarın sona erecek.

Related Posts

10 yıllık birliktelikte yol ayrımı

Düşen satışlar, yüksek enflasyon, işlenmiş gıdalardan uzaklaşma ve sert rekabet sebepleriyle zor zamanlar geçiren paketlenmiş gıda devi Kraft Heinz, 10 yıl süren birleşmenin ardından şimdi bölünmeyi düşünüyor.

Dışarıdan alınan mısıra vergi yok!

Mısır ithalatında gümrük vergisi düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni karara göre 31 Temmuz 2025’e kadar, 500 bin tonluk mısır ithalatına gümrük vergisi sıfır olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan “Mısır …

Kanun yürürlüğe girdi, en düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseldi

Kanun yürürlüğe girdi, en düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseldi

Ekmek aslanın midesine indi: Brezilya’da enflasyon uçuşuna devam ediyor

Brezilya’da yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te yüzde 5,35’e yükselerek, Mayıs ayındaki yüzde 5,32’lik seviyeyi aştı. Böylece üst üste dokuzuncu ayda da ülkenin Merkez Bankası tarafından belirlenen yüzde 4,5’lik hedef tavanının üzerinde kalmış …

Fed’den faiz sinyali, Trump’tan tarife tehdidi: Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

Fed’in tutanaklarında yıl içinde faiz indiriminin uygun olabileceğinin belirtilmesi, piyasalarda risk iştahını artırırken; Trump’ın BRICS ve bazı ülkelere yönelik yeni tarife açıklamalarıyla ticaret gerilimi yine gündeme geldi.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi