Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında geçerli olacak olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” koşulunu içeren yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Muti, bu şarta karşı çıkarak, “Bu kısıtlamaya göre altı ay boyunca çalışma imkanı olmayan kişilere nasıl bir geçim imkanı sağlanacak? Bu insanlar nasıl beslenecek ve yaşamlarını nasıl sürdürecek? Bu koşullar ne demokratik ne de adil bir kararın ürünüdür” şeklinde konuştu.

Geçici işçi alımlarında geçerli olacak olan “işçilerin başvuru tarihinden önceki 6 ay içinde SGK’ya bildirilmemiş olması gerektiği” kuralının yer aldığı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 6 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çaykur’un mevsimlik işçi alımlarında da geçerli olacak bu düzenlemeye karşı tepkiler devam etmektedir.

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, ÇAYKUR’da işçi açığı bulunduğunu ve fabrikada iş gücü eksikliği yaşandığını belirtirken, “Bu sorun uzun süredir gündemde ancak henüz bir çözüm bulunamadı” dedi.

Geçici işçi alımlarında zorunlu olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay boyunca SGK kaydının olmaması” kuralının, çalışanların hayatlarını direkt olarak etkilediğini vurgulayan Muti, “Kayıtlara göre çalışmış görünen ama aslında çalışmamış olan kişiler için nasıl bir çözüm öneriyorsunuz? Bu insanlar altı ay boyunca geçimlerini nasıl sağlayacak? Ne yiyecekler? Hayatlarını sürdürmeleri için nasıl bir planınız var?” şeklinde konuştu.

Çayın üretim sürecinden tüketim aşamasına kadar bütünsel bir yaklaşım gerektirdiğini ifade eden Muti, “Çay, fabrika işçisi, çiftçisi, üreticisi ve tüketicisiyle bir bütündür. Bu süreçlerin merkezinde ise emek vardır. Ancak hem fabrikadaki hem tarladaki çalışanların emeği yeterince takdir edilmiyor. Özellikle fabrika işçilerinin emeği göz ardı ediliyor” şeklinde konuştu.

Alınan kararın ne demokratik ne de adil olduğunu belirten Muti, “Bu insanlar altı ay boyunca sigortasız kalmayı kabul edecekler. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyorum” dedi.

Related Posts

Bakan Bayraktar: TP ve maden şirketimizden oluşan bir heyeti, Angola’ya göndereceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu ay içerisinde hiç gecikmeden Türkiye Petrolleri’nden ve yine maden şirketimizden oluşan bir heyeti, Angola’ya göndereceğiz” dedi.

İstanbul’da Haziran ayında en çok kiraz pahalandı

İstanbul’da Haziran ayında kiraz yüzde 44,29 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Karpuz ise yüzde 31,51 gerileme göstererek fiyatı en fazla azalan ürün oldu.

Gayrimenkul sektörünün önemli isimlerindendi: Fİ Yapı’nın iflası resmen açıklandı

Gayrimenkul sektörünün önemli şirketleri arasına giren Fİ Yapı’nın iflası resmen açıklandı. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararına şirketin itiraz edeceği belirtildi.

Petkim, Petlim hisselerini 160 milyon dolara SOCAR’a sattı

Petkim, Petlim hisselerini 160 milyon dolara SOCAR’a sattı

TMSF, iki markayı satışa çıkardı

TMSF, iki markayı satışa çıkardı

TÜİK açıkladı: Emeklinin Temmuz zammı hesaplandı

Milyonlarca emekli 3 Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon verileri ve maaşına yapılacak zammma odaklandı. Açlık sınırının altında kalan maaşı ile geçinme mücadelesi veren emekliler ile memur maaşlarına gelecek olan zam oranı da yavaş yavaş …