MHP’den ‘etkin pişmanlık’ çıkışı: ‘Hukuka aykırı elde edilen deliller yok hükmündedir’

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Hukukçu Kurmayı Masumiyet Karinesi ve Etkin Pişmanlık Konusunda Değerlendirmelerde Bulundu

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin hukukçu kurmayı Feti Yıldız, İBB ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürütülen soruşturma vesilesiyle yeniden gündeme gelen ‘etkin pişmanlık’ uygulamasıyla ilgili değerlendirmesinde ‘masumiyet karinesi’ vurgusunda bulundu.

Partisine yakın Türkgün gazetesine konuşan MHP’li Yıldız, masumiyet karinesinin önemine dikkat çekerken “Maddi gerçeğe, hukuka uygun delillerle ulaşılması gerekir. Hukuka aykırı olarak elde edilen deliller yok hükmündedir” şeklinde konuştu.

Yıldız’ın sözleri şöyle:

“Suç işleyen kişiler bazen işledikleri suçla ilgili olarak adli makamlara iş birliği yapabilirler. Bu iş birliği, suçun aydınlatılmasına ve diğer suçluların yakalanmasına yardımcı olacak bilgileri paylaşmak şeklinde olabilir. Etkin pişmanlık durumunda verilecek ceza indirimi suçun ciddiyeti, işlenme şekli, kişinin iş birliği düzeyi, suçun aydınlatılmasına ve diğer suçluların yakalanmasına ne kadar katkı sağladığı gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir.

İnsan kişiliğinden bağımsız olarak düşünülmeyecek olan itibar, saygınlık, dürüstlük, güvenirlik, itimat edilebilirlik gibi kimi değerlerin korunması adına geliştirilmiş en önemli müessese şüphesiz ki ‘masumiyet karinesidir.’

Bu karine şüpheden sanığın yaralanması, delillerin serbestçe değerlendirilmesi gibi ispat hukukuna ilişkin önemli ilkeleri de bünyesinde barındırmaktadır.”

“HUKUKA AYKIRI DELİLLER YOK HÜKMÜNDEDİR”

Gazetenin, “‘İfade’ ne anlama geliyor?” sorusuna yanıt veren Yıldız, “Bu çok geniş bir alan ancak bir yerden başlamak gerekirse öncelikle belirtmeliyim ki; ifade dediğimiz şey hukukta ‘beyan’dır” diyerek şöyle devam etti:

“Bu nedenle her somut olayda maddi gerçeğe ulaşarak adaleti sağlamak, suç işlediği sabit olan faili cezalandırmak, kamu düzeninin bozulmasını önlemek ve bozulan kamu düzenini yeniden tesis etmek için kullanılan delillerden biri de beyan delilidir.

Beyan, tanığa, sanığa veya sanığın dışındaki taraflardan birine ait olabilir. Özellikle tanık veya suça iştirak edenlerden birinin anlatımı, eylem hakkında bilgisi bulunan kişilerin beyanı olması, özgür iradeyle verilip gerçeğe uygun bulunduğunun saptanması durumunda, hâkimin vicdani kanaatinin oluşmasında önemli bir subut vasıtasıdır. Maddi gerçeğe hukuka uygun delillerle ulaşılması gerekir. Hukuka aykırı olarak elde edilen deliller yok hükmündedir.”

Related Posts

Nehre giren gençten acı haber

Karaman’da nehre giren 23 yaşındaki genç yaşamını yitirdi.

“Kız arkadaşımı rahatsız ettin” tartışması: Kalbinden vurularak öldürüldü

Isparta’da İsmail Özdemir (22), “Kız arkadaşımı rahatsız ettin” diyerek tartıştığı N.G. tarafından tabancayla kalbinden vurularak öldürdü.

Meloni’den Filistin devleti mesajı: “Ters etki yaratabilir”

İtalya Başbakanı Meloni, “Filistin devletinin ortada bir Filistin devleti yokken tanınması, hedef açısından ters etki yaratabilir” dedi.

Dervişoğlu: İYİ Parti olarak komisyonda yer almayacağız

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ‘Terörsüz Türkiye’ süreci kapsamında Meclis’te kurulacak komisyonda yer almayacaklarını açıkladı.

Ankara’da mangal yasağı

Ankara Valiliği, ormanların yangınlardan korunması amacıyla 26 Temmuz’dan 30 Ağustos’a kadar ateşli piknik yapmak ve mangal yakmanın yasaklandığını duyurdu.

İzmir’de orman yangını

İzmir’in Buca ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.