Cep telefonlarının pil ömrünü 5 yıl kısaltan hata: Meğer yıllardır yanlış yapıyormuşuz

2025 yılına kadar, telefon kullanan kişi sayısının giderek arttığı ve kullanıcı yaşlarının küçüldüğü tahmin ediliyor.
Artık küçük yaştaki çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin elinde bir akıllı telefon görmek mümkün. Bu telefonlar, daha işlevsel ve kullanıcı dostu hale gelmişken, doğru şarj etme alışkanlıkları hala pek çok kişi tarafından göz ardı ediliyor. 

Yeni nesil akıllı telefonların çoğu, lityum-iyon pil teknolojisiyle donatılmıştır. Bu piller, diğer pil türlerine göre daha verimli olsa da, ömürleri sınırsız değildir. Zamanla içindeki kimyasal reaksiyonlar nedeniyle, pilin kapasitesi azalır. Uzmanlara göre, bu pillerin ömrü genellikle yaklaşık 500 şarj döngüsünden sonra (yaklaşık iki ile üç yıl) önemli ölçüde düşer. Bu, pilde meydana gelen elektrokimyasal aşınma ve yıpranmanın bir sonucudur.

TELEFONU ŞARJ ETME ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN 

Birçok kullanıcı, telefonunu tam şarj etmek için aşırıya kaçmaktadır. Ancak bu alışkanlık, uzun vadede pilin ömrünü olumsuz yönde etkileyebilir. Telefonlarınızın pil seviyesini %100’e kadar doldurmak, kısa vadede sizi dışarıda pilin bitmesi konusunda endişelendirmeyebilir. Fakat, uzun vadede bu durum pilin sağlığına zarar verir.

PİL ÖMRÜNÜ UZATMANIN PÜF NOKTALARI 

Uzmanlar, telefon şarj seviyesinin yüzde 20 ile yüzde 80 arasında tutulmasının, pil ömrünü uzatmanın en iyi yolu olduğunu belirtiyor. Bu şekilde, pil daha az stres altına girer ve daha uzun süre verimli çalışır. 

Lionvolt Teknoloji Şefi Sandeep Unnikrishnan, telefonunuzu gece boyunca değil, gün içinde şarj etmenizi öneriyor. Bu sayede, şarj seviyesi tam dolmadan fişten çekilebilir, böylece pilinizin ömrünü daha uzun tutabilirsiniz.

FAZLA ŞARJ YAPMAK NEDEN ZARARLI? 

Lityum-iyon piller, sürekli olarak %100 doluluk oranında tutulduğunda fazla strese girer. Uzun süre tam şarjda bırakmak, pilin ömrünü kısaltır ve kapasitesinin zamanla azalmasına neden olur. Bu yüzden, telefonunuzu her zaman %100 dolu tutmak yerine, ara ara %80’e kadar şarj etmek daha sağlıklı olacaktır.

Akıllı telefonların pil ömrünü uzatmak için yapmanız gereken en önemli şey, şarj alışkanlıklarınızı gözden geçirmektir. Telefonunuzu sürekli %100 şarj etmemek ve onu gereksiz yere fişte bırakmamak, pil sağlığını korumanın en etkili yollarıdır. Unutmayın, ne çok dolu ne de çok boş; pilin optimum seviyede tutulması en sağlıklı sonucu verecektir.

Related Posts

Oblivion Remastered’in ikinci büyük güncellemesi yayında

Bethesda, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered için hazırladığı ikinci büyük güncellemeyi Steam’deki beta kullanıcılarına sundu. İlk güncellemenin ardından gelen bu yeni paket, oyunun zorluk seviyesini detaylı şekilde özelleştirmeye olanak …

ASÜ ile Malezya arasında bilimsel iş birliği köprüsü kuruldu

AKSARAY / METİN KURT Aksaray Üniversitesi (ASÜ), uluslararası akademik iş birliklerine bir yenisini daha ekledi. ASÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İlker Camkerten ve Prof. Dr. Ramazan İlgün, 21-28 Haziran 2025 tarihleri arasında …

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Dünya şampiyonu özel sporcu Tuğba Tekin hayatını kaybetti

Alp disiplini kayakta 2013 ve 2017 yıllarında dünya şampiyonluğu bulunan özel sporcu Tuğba Tekin, 34 yaşında hayatını kaybetti.

Tesla’da kan kaybı sürüyor: Otomobil teslimatları ikinci çeyrekte yüzde 13,5 azaldı

ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı. Tesla, 2025’in ikinci çeyreğine ilişkin araç üretim ve teslimat verilerini açıkladı.

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.