Gece uykuda başlayan sessiz tehlike: Hastalığınızın ilk sinyali olabilir!

Parkinson Hastalığının Ön Belirtisi Olabilir: Huzursuz Bacak Sendromu

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aylin Yaman, Parkinson hastalığı öncesinde huzursuz bacak sendromunun görülebileceğini belirtti. Bu sendromun sadece Parkinson’un bir belirtisi olmadığını, aynı zamanda demir eksikliği, kronik böbrek yetmezliği ve sinir hasarına bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yaman, özellikle Parkinson riski taşıyan bireylerde bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Genç Yaşlarda da Görülebilir

Parkinson’un hareket sistemi bozukluklarına neden olan kronik bir nörolojik hastalık olduğunu aktaran Doç. Dr. Yaman, genellikle 60 yaş sonrasında ortaya çıksa da genç yaşlarda da görülebileceğini belirtti. Hastalığın 65 yaşından önce gelişen vakaların yaklaşık yüzde 5 ila 10’unu oluşturduğunu söyleyen Yaman, genç yaş Parkinson’u olan kişilerde huzursuz bacak sendromu yaşayanlarda detaylı tetkikler yapılmasının önerildiğini belirtti.

Gece Uykusuzluğu İlk Sinyal Olabilir

Huzursuz bacak sendromunun geceleri uykuya dalma zorluğuna neden olduğuna dikkat çeken Yaman, bu durumun yanı sıra koku alma duyusunda azalma, depresyon, kabızlık ve kas, eklem ağrılarının da Parkinson’un erken belirtileri arasında olduğunu belirtti. Hastalığın klasik belirtilerinin ilerleyen dönemlerde ortaya çıktığını vurgulayan Yaman, erken dönemdeki bu işaretlerin hastalığın erken teşhisi için önemli olduğunu ifade etti.

Erken Teşhis Hayat Kalitesini Yükseltiyor

Çevresel faktörlerin Parkinson hastalığının oluşumunda etkili olabileceğini belirten Doç. Dr. Yaman, pestisitlere, ağır metallere ve hava kirliliğine maruz kalmanın hastalığa yol açabileceğini söyledi. Ayrıca kafa travmalarının da risk faktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Yaman, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanmamak gibi faktörlerin korunmada önemli olduğunu belirtti.

Parkinson hastalığının erken teşhisinin tedavi sürecinde büyük avantaj sağladığını belirten Doç. Dr. Aylin Yaman, hareketlerde yavaşlama, titreme, dengesizlik gibi belirtilerin yanı sıra huzursuz bacak sendromu, koku kaybı, depresyon gibi erken belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını belirtti.

Related Posts

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı bünyesinde hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisi hakkında bilgi verdi.

Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Covid-19 aşısı olanlarda kalp hastalıklarının arttığına yönelik söylentilerin bilimsel bir veriye dayanmadığı belirlendi. İngiltere’de, 46 milyon kişinin verilerini inceleyen bir çalışmada Covid-19 aşısı olan kesimde hem kalp hem de damar hastalıklarına bağlı ölümlerin daha az olduğu ortaya koyuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir