İki ucu keskin kılıç

Ekonominin Nabzı: Merkez Bankası Kur Politikasını Belirliyor

SERVET YILDIRIM – Geçtiğimiz hafta döviz kurlarında yaşanan ani yükseliş bazı ihracatçıları sevindirirken, Merkez Bankası’nı endişelendirdi. Merkez Bankası, geçtiğimiz hağfta aldığı kararlarla döviz kurlarındaki oynaklığa karşı duyarlılığını ortaya koydu. Bu adımlarla oynaklığı kontrol altına alabilecek mi, zaman gösterecek ama eğer istenilen sonuç alınmazsa yeni önlemler alınacaktır. Çünkü döviz kuru istikrarı fiyat istikrarı için hayati önem taşımaktadır.

Merkez Bankası’nı endişelendiren konu, 2023 yılı ortasından bu yana devam eden ve beklenilen hızda ilerlemeyen enflasyon sürecinin sekteye uğramasıdır. Sadece Türkiye’de değil, gelişmekte olan ülkelerde döviz kuru artışı enflasyonu etkileyen önemli faktörlerden biridir.

İki Önemli Nokta

Döviz kuru artışı ekonomi üzerinde başlıca iki alandan olumsuz etkisini göstermektedir. Bunlardan ilki ve Merkez Bankası’nı en çok ilgilendiren, enflasyon kanalıdır. Kısaca kur-enflasyon geçişkenliği olarak adlandırılan bu durum, döviz kurlarındaki değişimin fiyat seviyeleri üzerindeki etkisini ifade etmektedir. Türk Lirası’nın dövize karşı değer kaybetmesi, yatırım ve sermaye mallarının ithalat maliyetlerini artırmaktadır. Bu artan maliyetler genel fiyat seviyelerini yükseltmektedir. Merkez Bankası’nın yaptığı çalışmalara göre, maliyet kanalından kaynaklanan geçişkenlik oranı yaklaşık %25’tir. Yani döviz kuru sepetindeki her %10’luk artış, tüketici fiyatlarında ortalama olarak 2.5 puanlık maliyet kaynaklı bir etkiye yol açmaktadır. Bu geçişkenlik, özellikle ticarete konu olan temel mallar ve enerji gruplarında daha belirgin hale gelmektedir.

Döviz kuru artışı, maliyet kanalının yanı sıra bilanço ve beklenti kanalları üzerinden de etkisini göstermektedir. Döviz cinsi borçları döviz cinsi varlıklarından fazla olan yani açık pozisyona sahip kamu ve özel sektör şirketlerine, döviz kuru artışı büyük bir yük getirmektedir.

Döviz kuru artışı ayrıca beklentileri bozarak hem enflasyonu hem de talebi olumsuz etkilemektedir. Kurlardaki artış ve döviz piyasalarındaki oynaklık, beklentileri bozarak fiyatlamayı olumsuz yönde etkilemektedir.

Kurun olumsuz etkileri özellikle enflasyonun yüksek olduğu, dolarizasyon eğiliminin devam ettiği, risk priminin arttığı, üretimde ithal girdi bağımlılığının güçlü olduğu ekonomilerde daha belirgin şekilde hissedilmektedir.

Geçmiş deneyimler, Merkez Bankası’nın döviz kurlarındaki hızlı artışa duyarsız kaldığı dönemlerde enflasyonun hızla yükseldiğini ve daha sonra tekrar düşürülmesinin zor ve sancılı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle enflasyon hedeflemesi yapan ve dezenflasyon politikası izleyen Merkez Bankası’nın, döviz kurlarındaki oynaklığa karşı duyarlı davranması gerekmektedir.

Related Posts

IEA Başkanı Birol’dan temiz enerji teknolojileri için uyarı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin üretiminde kullanılan kritik mineral tedarikine yönelik enerji güvenliği risklerinin oluştuğunu belirtti.

Almanya’da iş dünyasının güveni tarife savaşlarına rağmen arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Altın alımına yeni şart: Kuyumculardan artık yetki belgesi istenecek!

Çekili kıymetli maden satışı yapılırken, gerçek kişi kuyum işletmelerince “Kuyum Ticareti Yetki Belgesi” sunulacak.

Hatay’da ticaret modern mimariyle yapılan iş yerleriyle yeniden canlanacak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da ticari hayatın yeniden canlanması için yürütülen çalışmalar kapsamında, tarihi Uzun Çarşı etrafındaki caddede 426 bağımsız iş yerinin yapımı sürüyor.

Türkiye Elektrik Üretim ve Tüketim Verileri Açıklandı

Türkiye’de dün günlük bazda 880 bin 398 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 885 bin 367 megavatsaat oldu. Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 42 bin 638 megavatsaatle 21.00’de, en düşük …

Merkez Bankası açıkladı: Sektör ekonomiden umutlu

Merkez Bankası verilerine göre, Finansal Hizmetler Güven Endeksi nisanda 7,4 puanlık artışla 177,7’ye çıktı. Anket sonuçları, sektörde hem hizmet talebinin hem de istihdam beklentisinin güçlendiğini ortaya koydu.