Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler Resmi Gazete’de!

SPK’dan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına İlişkin Yeni Düzenlemeler

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının işleyişine yönelik ikincil düzenlemeleri içeren tebliğleri Resmi Gazete’de yayımladı.

Artık platformların faaliyet izni alabilmesi için TÜBİTAK altyapı kriterlerine uyumlu güvenlik altyapısını oluşturması gerekiyor.

Platformların kurulabilmesi için anonim ortaklık şeklinde kurulmaları gerekiyor ve kuruluş sermayeleri asgari 150 milyon lira olacak.

Platformların özsermayelerinin likit rezerv yükümlülüğünden düşük olamama şartı getirilirken, para transferleri sadece müşterilerin kendi banka hesapları üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Platformlar için likit rezerv zorunluluğu getirilirken, müşterilere ait varlıkların yüzde 3’ü kadar likit rezerv bulundurma kuralı uygulanacak.

Kripto varlık borsalarında kaldıraçlı işlem yapılamayacak ve müşterilere ait kripto varlıklar toplu cüzdanda saklanabilecek.

Kurtarma planlarının hazırlanması zorunlu hale getirilirken, bu planlar yıllık olarak gözden geçirilecek ve gerekli değişiklikler yapılacak.

Yönetim kurullarının en az 3 üyeden oluşması şartı getirilirken, çalışan personelin belirli eğitim şartlarına uyumu sağlanacak.

Yurt dışında yerleşik kuruluşlar, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerde bulunamayacak ve Türkiye’deki kişilerin yurt dışındaki işlemleri tebliğ kapsamı dışında tutulacak.

Related Posts

2024’te trafik, kasko ve ferdi kaza sigortasında 152,9 milyar TL tazminat ödendi

Trafik, kasko ve ferdi kaza sigortasında geçen yıl sigortalılara yapılan ödemeler ile eksper ve masraf ödemeleri dahil toplam 3 milyon 954 bin 425 mağdura 152 milyar 865 milyon 209 bin 235 lira tazminat ödemesi yapıldı.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

n11’in satışına onay çıktı! Yeni sahibi belli oldu

Rekabet Kurulu n11’in satışına onay verdi. Şirketin yeni sahibi DMSF Holding oldu.

Estonya sanayi üretiminde yüzde 0,5’lik artış

Estonya’nın sanayi üretimi Mart 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,5 arttı. Bu oran, Şubat ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 2,6’lık artışın oldukça gerisinde kaldı. Şubat ayındaki oran, son iki yılın en yüksek seviyesiydi …

ABD’den Google’a müdahale: “Sat ya da dağıt”

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelini sona erdirmek amacıyla, şirketin AdX reklam borsası ve DFP reklam sunucu sistemini elden çıkarmasını önerdi. Google, bu öneriye karşı çıkarak, davranışsal çözümleri desteklediğini ve önerilen yapısal değişikliklerin yasal dayanağının olmadığını savundu.