Kuantum bilgisayarı yapılamaz denileni bir anda yaptı

Kuantum Üstünlüğü Deneyleri Yeniden Yapılandırıldı!

Araştırmacılar, kuantum üstünlük deneylerini yeniden düzenleyerek büyük bir başarı elde etti. Yeni deney yöntemi, klasik bilgisayarların tahmin gücünü aşacak şekilde tasarlandı ve sadece kuantum fiziğinin belirsizlik ilkelerine dayanıyor.

2018’de Texas Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcileri Scott Aaronson ve Shih-Han Hung tarafından geliştirilen “sertifikalı rastgelelik” protokolü, bu projenin temelini oluşturuyor. Bu protokol sayesinde klasik müdahale en aza indirilerek kuantum bilgisayarların gerçekten rastgele bitler üretmesine olanak tanınıyor. Aaronson, bu çalışmanın kendi teorik önerisinin deneysel olarak başarıyla test edilmesi olduğunu belirtti.

Klasik yöntemlerle rastgele sayı üretmek oldukça zordur çünkü fiziksel eylemler bile belirli fizik kurallarına tabidir. Bununla birlikte, kuantum dünyasında parçacıkların özellikleri gerçekten önceden belirlenemez.

Araştırma ekibi, Quantinuum’un System Model H2 kuantum bilgisayarını kullanarak 56 kübiti entegre etti ve bu sistem, rastgele kararlar üzerine kurulu problemleri çözmek için kullanıldı. Sonuçları test etmek için birkaç süper bilgisayar devreye sokuldu.

Toplamda 1.1 exaflop işlem gücüne sahip süper bilgisayarlar, kuantum bilgisayarın gerçek rastgelelik standardını aştığını doğruladı. Bu da, hiçbir süper bilgisayarın problemlerde desen ya da tahmin edilebilirlik bulamayacağı anlamına geliyor.

Kuantum belirsizliği kullanarak rastgele bitler üretmek yeni bir fikir olmamakla birlikte, bu çalışma internet üzerinden erişilebilen bir kuantum bilgisayarla yapılmış olmasıyla dikkat çekiyor. Bu durum, rastgele sayı üretiminin dünya genelinde erişilebilir hale gelebileceği anlamına geliyor.

Quantinuum CEO’su Rajeeb Hazra, bu gelişmeyi “kuantum bilgisayarlarının gerçek dünya uygulamalarının bir parçası haline getiren dönüm noktası” olarak nitelendiriyor. Hazra’ya göre, bu başarı sadece kuantum güvenliğini ileriye taşımakla kalmıyor, aynı zamanda finans ve üretim gibi birçok sektörde gelişmiş simülasyonlara olanak tanıyor.

Related Posts

Tesla satışları alarm veriyor: Almanya, Norveç ve Çin’de sert düşüşler yaşanıyor

CEO Elon Musk’ın eylem ve açıklamalarının da bu düşüşte etkili olduğu belirtiliyor. Son yıllarda satış listelerinin zirvesinde yer alan Tesla, 2025 yılında küresel çapta önemli bir satış kriziyle mücadele ediyor. Şirketin CEO’su Elon Musk’ın …

Genç mimar, yapay zeka ile geleceği şekillendiriyor

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu İçim Atlı, tasarımlarına yapay zekayı entegre ederek projeler üretiyor. “Geleceği Yeniden Tasarlamak” adlı serisinde, atıl durumda olan mekanları yapay zeka destekli görüntü oluşturma araçları ile yeniden …

Mükemmel selfie çekmek için 12 önemli ipucu

Selfie çekme tekniklerinde 12 altın kural ortaya çıktı. Artık hayatımızın vazgeçilmez açılarından biri olan selfie çekimleri çok daha güzel kılmanın bazı yöntemleri var.

Telefon ekranındaki sinsi işaret ne anlatıyor? İşin uzmanları anlatıyor

Akıllı telefonlar, modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, dijital güvenlik tehditleri de giderek artırdı. Son dönemde, telefon ekranında beliren küçük bir işaretin, cihazın dinlendiğini gösterebileceği yönünde ortaya çıkan bilgiler …

Binlerce araçlık dev Anji Ansheng ilk seferine çıktı: Otomobil fiyatları değişebilir

Çin’de inşa edilen ve 9 bin 500 araç taşıma kapasitesine sahip olan “Anji Ansheng” isimli dev gemi, dünyanın en büyük otomobil taşıyıcısı unvanıyla ilk yolculuğuna başladı.

Google’dan ekran temelli aramada devrim

Google, akıllı telefonlarda kullanılan Circle to Search özelliğini yapay zekâ destekli Gemini ile entegre etmeye hazırlanıyor. Google App’in “6.18.37.sa.arm64” beta sürümüne ait APK dosyasının analizine göre, şirket bu iki hizmeti birleştirerek arama …