Tamponun boyutu ortaya çıktı: İmamoğlu’nun faturası görülmemiş paraya ulaştı

İmamoğlu’nun Gözaltına Alınması Piyasalarda Dalgalanma Yarattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması, piyasalarda negatif bir hareketlilik yarattı. Dolar, Euro ve altın tarihi zirvelerini gördü, borsa ise 2 ayrı günde 2’şer kez devre kesiciye girdi.

İmamoğlu operasyonunun yol açtığı krize Merkez Bankası’nın tepkisi, rezervlerin tüketilmesi şeklinde oldu. Bunun ardından borsaya yönelik bir dizi düzenleme uygulandı.

Tamponun Boyutu Ortaya Çıktı

Merkez Bankası’nın müdahalelerinin Hazine’ye yük getirmesine dair tartışmalar yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez’in rezervlerini eritmesiyle ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi: “Rezerv iç ve dış şoklara karşı bir tampondur. Rezervler, kullanılmak üzere biriktirilir.”

Uzmanlar, 19 Mart’tan bu yana gerçekleştirilen müdahalelerin boyutuna ilişkin rakamları açıklarken en net açıklama yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mart haftasında toplam rezervlerinin bir önceki haftaya kıyasla 6 milyar 603 milyon dolar azalışla 156 milyar 511 milyon dolar olduğunu duyurdu. Brüt döviz rezervleri ise 7 milyar 719 milyon dolar azalarak 80 milyar 609 milyon dolara geriledi.

Altın rezervleri ise 1 milyar 117 milyon dolar artışla 74 milyar 785 milyon dolardan 75 milyar 902 milyon dolara çıktı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, Mart ayının ikinci haftasından bu yana Merkez’in rezervlerindeki erime miktarını paylaştı.

İmamoğlu’nun Faturası Görülmemiş Paraya Ulaştı

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İmamoğlu operasyonuna dair tüketilen rezervleri de kapsayan döneme ilişkin şunları belirtti: “Mart’ın ikinci haftasından bu yana Merkez Bankası’nın net rezervleri 42,2 milyar dolar, brüt rezervleri ise 25 milyar dolar azaldı.”

Related Posts

2024’te trafik, kasko ve ferdi kaza sigortasında 152,9 milyar TL tazminat ödendi

Trafik, kasko ve ferdi kaza sigortasında geçen yıl sigortalılara yapılan ödemeler ile eksper ve masraf ödemeleri dahil toplam 3 milyon 954 bin 425 mağdura 152 milyar 865 milyon 209 bin 235 lira tazminat ödemesi yapıldı.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Çalışma Bakanı Işıkhan, Özbekistan’da!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye-Özbekistan Ortak Daimi Komisyonu 1’inci Toplantısı ve Eylem Planı İmza Töreni’ne katılmak üzere Özbekistan’a gitti.

n11’in satışına onay çıktı! Yeni sahibi belli oldu

Rekabet Kurulu n11’in satışına onay verdi. Şirketin yeni sahibi DMSF Holding oldu.

Estonya sanayi üretiminde yüzde 0,5’lik artış

Estonya’nın sanayi üretimi Mart 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,5 arttı. Bu oran, Şubat ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 2,6’lık artışın oldukça gerisinde kaldı. Şubat ayındaki oran, son iki yılın en yüksek seviyesiydi …

ABD’den Google’a müdahale: “Sat ya da dağıt”

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelini sona erdirmek amacıyla, şirketin AdX reklam borsası ve DFP reklam sunucu sistemini elden çıkarmasını önerdi. Google, bu öneriye karşı çıkarak, davranışsal çözümleri desteklediğini ve önerilen yapısal değişikliklerin yasal dayanağının olmadığını savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir