Türklerin kayıp şehri “Togu Balık” kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Ortak Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nün Tuul Vadisi’nde yürüttüğü kazı çalışmaları sonucunda geçen yıl keşfedilen kayıp şehir, Togu Balık’ta devam ediyor.

Üniversitenin açıklamasına göre, İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nden akademisyenler, Moğolistan’da ortak kazı protokolü kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Dokuz Oğuzlar’a (Uygurları kuran boylar) ait Togu Balık kenti olarak düşünülen Moğolistan’ın Tuul Vadisi’ndeki yerleşim yerlerinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarına 40 kişilik ekip katılıyor. Bu çalışmalar, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarında da adı geçen Dokuz Oğuzlar’a ait olduğuna inanılan kentin detaylarını aydınlatmayı hedefliyor.

İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan’ın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, eski Türklerin kültürüne ve yaşam tarzlarına dair önemli bilgiler elde ediliyor. Arkeologlar, sanat tarihi ve botanik uzmanları ile paleografların yanı sıra sondaj ekibi de çalışmaları destekliyor.

Araştırma, Tuul Nehri’nin iki yakasındaki şehir kalıntıları ve çevreleyen Mayhan, Tömst ve Agit dağlarını kapsayan geniş bir alanda gerçekleşiyor. Kazı alanında bir laboratuvar kurularak gün yüzüne çıkarılan eserler inceleniyor.

Çalışmalar sonucunda Türklerin madencilik başarısı ve 600’lü yıllara ait ekonomik yaşantısı hakkında da veriler elde edildi. Şehrin ekonomisinin madenciliğe dayandığına dair bulgular incelenmeye devam ediyor.

Prof. Dr. Şaban Doğan, “Geçen yıl keşfettiğimiz şehir kenarındaki alan ve atölyelerde altın ile bakırın işlendiği belirlendi” dedi. “Yüzey araştırmalarımızda antik dönemden kalma maden çukurlarını da bulduk. Dolayısıyla şehrin ekonomisinin madenciliğe dayandığı noktasında elimizde ciddi veriler var.”

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, geçen yıl yaptıkları kazı çalışmalarında Dokuz Oğuzlar’ın yaşadığı ve Göktürkler ile savaştığı “Togu Balık” kentinin bulunduğunu kanıtlamıştı. (AA)

Related Posts

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Antik dönemden bugüne uzanan yerel lezzetler: 07/07 Gastrofest’in beşincisi Antalya’da düzenlendi

Antik dönemden bugüne uzanan yerel lezzetler: 07/07 Gastrofest’in beşincisi Antalya’da düzenlendi

DOLUNAY GÜNÜ VE SAATİ TEMMUZ 2025 || Oğlak burcunda dolunay ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? İşte dolunay takvimi…

Dolunay takvimi, Temmuz ayıyla beraber araştırılıyor. Bilindiği gibi dolunay, her ay belirlenen tarihlerde meydana geliyor ve burçlar üzerinde de bazı etkileri söz konusu. Ay, dolunay evresinde oldukça parlak bir görünüme kavuşuyor. Peki Oğlak burcunda dolunay ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? İşte dolunay günü ve saati…

4 TEMMUZ CUMA HUTBESİ PDF METNİ VE KONUSU | Diyanet bu haftaki cuma hutbesi konusunu yayınladı: ‘Geçmişe İbretle Geleceğe Ferasetle Bakalım’

Cuma hutbesi konusu 4 Temmuz 2025 ve PDF metni erişime açıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinhizmetleri.diyanet.gov.tr internet adresinden, Türkiye genelindeki camilerde okunması için hazırlanan bu haftaki cuma hutbesinde, 10 Muharrem Âşûrâ gününün önemi ele alınacak. “Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), tüm insanlığa gönderilen bir rahmet elçisidir. Bizler hürmet, sevgi ve nezaket gibi erdemleri şiar edinmeyi; kin, düşmanlık ve haset gibi kötü duygu ve düşüncelerden arınmayı o Kutlu Nebi’den öğrendik.” ifadelerinin yer aldığı hutbede; Kur’an’a ve Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e yapılan çirkin saldırılara karşı birlik olunması gerektiği vurgulandı. 4 Temmuz cuma hutbesi PDF metni, Diyanet’in internet adresinden de indirilebilecek. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, 4 Temmuz 2025 cuma hutbesi konusu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Kimliğini kaybeden ve sınav yetişememe ihtimali olan öğrencilerin imdadına polis ekipleri yetişti

Kütahya’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu öncesi kimliğini kaybeden ve sınava yetişememe ihtimali olan öğrenciler, polis ekiplerinin hızlı müdahalesi sayesinde sınava zamanında girebildi.

2025 YKS giriş belgesi renkli mi olmalı? YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır?

21-22 Haziran tarihlerinde milyonlarca aday, hayalini kurduğu üniversiteye yerleşebilmek için ter dökecek. Peki, 2025 YKS giriş belgesi renkli mi olmalı? YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır?